HET ENNEAGRAM

Waarom gedragen mensen zich zoals ze doen?
De wereld van gedrag en motivatie is groot en kan onoverzichtelijk lijken. Het Enneagram brengt er structuur in. Het werkt als de GPS van de persoonlijkheid.

Het Enneagram is een model voor zelfontdekking op basis van 9 persoonlijkheidstypen. Per type worden eigenschappen, talenten en valkuilen beschreven. Met deze kennis leer jij jezelf en anderen beter kennen. Dat maakt het Enneagram een krachtige tool voor het vergroten van people skills en persoonlijke effectiviteit.

WAT HEEFT HET ENNEAGRAM MIJ TE BIEDEN?

Het Enneagram geeft je inzicht in jouw persoonlijkheid, talenten en valkuilen. Het geeft je een profiel, een blijk van herkenning voor jezelf en de mensen om je heen.

Het model gaat voor je werken als je het herkent als de ‘automatische piloot’ in jezelf. Door te werken met het Enneagram maak je bewust wat nog onbewust is in je persoonlijkheid. Het gaat om het herkennen (en betrappen) van je onbewust automatisch denken, voelen en doen. Zodat je bewust een andere (vaak betere) keuze kan maken.

Je bent vast al wel eens met een persoonlijkheidsmodel in aanraking gekomen. Je kent dan vast ook het fijne gevoel en blijk van herkenning dat een profiel kan geven. Maar dat is vaak voor maar even. Daarna komt de vraag, wat doe ik er mee in het dagelijks leven?
Dat blijkt vaak lastig en het fijne gevoel verdwijnt weer. Dat heb ik zelf zo ervaren en gezien in mijn werk als loopbaanadviseur.

Het Enneagram echter, en dat is waarom ik gekozen heb ermee te werken, geeft je niet alleen een profiel.

Het Enneagram onderscheidt zich van de andere modellen omdat het niet enkel gedrag beschrijft maar ook drijfveren. Het beschrijft de 'waarom' achter jouw denken, voelen en handelen.

Het Enneagram geeft je zo een profiel én handvatten voor

zelfontwikkeling.

STOPT HET ENNEAGRAM MENSEN IN HOKJES?

Nee.

Het Enneagram spreekt van 9 typen, maar is in geen geval een model dat mensen in hokjes stopt.

Het is juist een model dat helpt om uit een hokje te komen. Het laat je zien in welk patroon je zit en de weg naar buiten! Je bent ook niet maar één type.
 
Idealiter zou een persoon alle 9 typen even sterk in zichzelf herkennen. Dit betekent dat de persoon in balans is. Maar 99% van alle mensen heeft toch één van de typen dat meer dominant aanwezig is.

Daar is niets mis mee, maar het is goed om te onthouden dat het Enneagram het uiteindelijke doel heeft je weer in balans te brengen. 

Het dominante type noemen we ook wel het basistype. 

DE 9 BASISTYPEN

Type 1

"Ik heb een sterk gevoel voor wat goed is en wat niet. Met een scherp oog voor wat beter kan" 

Type 2

"Ik maak graag persoonlijk contact. Het geeft me een goed gevoel er voor iemand te zijn"

Type 3

"Ik vind het belangrijk om succesvol te zijn. Ik ben heel gedreven mijn doel te behalen" 

Type 4

"Ik ben een gevoelsmens. Esthetiek is belangrijk voor me en ik geef alles wat ik doe een uniek tintje"

Type 5

"Ik ben iemand die graag veel weet en kennis vergaart. Ik waardeer eenvoud, logica en feiten"

Type 6

"Ik kijk graag vooruit naar potentiële problemen en ben alert en creatief in het oplossen van die problemen" 

Type 7

"Ik heb een grote verbeeldingskracht en een positieve, op de toekomst gerichte instelling"

Type 8

"Ik ben direct, assertief en schuw confrontaties niet. Ik houd van de waarheid en pak onrecht aan"

Type 9

"Ik kan goed luisteren en observeren. Ik ben rustig, betrouwbaar, daadkrachtig en houd mij op de achtergrond" 

HELPT HET ENNEAGRAM MIJ OM ANDEREN BETER TE BEGRIJPEN?

Ja.

Het Enneagram besteedt veel aandacht aan waarom mensen op een bepaalde manier op elkaar reageren.

Ieder type bekijkt de wereld op zijn manier. Zo kan één waarheid op 9 verschillende manieren worden ervaren.
Dit verklaart hoe twee mensen in dezelfde situatie een andere interpretatie kunnen hebben van wat er gebeurt.

Nou denk je wellicht aan een grote gebeurtenis. Maar komt voor in iedere kleine interactie. Met jouw partner, collega, manager, kinderen of een vreemde. Inzicht in ieders zienswijze geeft begrip. In de praktijk versterkt dat de relatie, of het nu om een werk, familie, vriendschap of liefdes relatie gaat.

In communicatie zijn er minstens twee persoonlijkheden ‘patronen’ in het spel. Het is goed je te realiseren dat jullie, ieder vanuit zijn eigen type, onhandige dingen kunnen doen. Ben je ervan bewust dat het gedrag van de ander (waar je zo'n last van hebt) niet met opzet plaats vond om je te kwetsen. Dit inzicht maakt het accepteren en verwerken van lastige situaties gemakkelijker.

Door je hiervan bewust te zijn hoef jij je niet alles wat de ander doet persoonlijk aan te trekken. Lekker bij die ander laten!

Als dat lukt is dat al een hele bevrijding op zich. 

HOE ONTDEK IK MIJN ENNEAGRAM TYPE?

Het achterhalen van je Enneagram type kan via het invullen van een test.
Doe de Enneagram test.

OOK BINNEN ÉÉN TYPE KAN TOCH NOOIT IEDEREEN HETZELFDE ZIJN?

Klopt.

Ook binnen één basistype zijn mensen niet allemaal hetzelfde. Ze delen wel hetzelfde uitgangspunt.

Hoe het basistype in jou vorm krijgt is (naast persoonlijke omstandigheden zoals opvoeding) verfijnt door 3 aspecten. Dit verklaart hoe het kan dat mensen binnen één basistype zo van elkaar kunnen verschillen.

Vleugels (deze geven je type kleur)
Jouw basistype wordt aangevuld met eigenschappen vanuit het vleugeltype (op de cirkel weergegeven aan weerszijde van je basistype). Zo worden belangrijke, soms tegenstrijdige elementen toevoegt aan je totale persoonlijkheid.

Instincten (elk basistype heeft 3 subtypen)
Voor ieder van de 9 Enneagram typen is een verdieping in 3 subtypen. Dat geeft 9 maal 3 is 27 subtypen. Vanuit het subtype kunnen we belangrijke vragen beantwoorden als "waar focussen we onze tijd en energie op?" en "wat hebben we nodig om ons veilig te voelen?" Het geeft een nog specifiekere persoonsomschrijving en een specifiek ontwikkelingspad.

Stress versus ontspanning (hoe lekker zit jij in je vel)
Vanuit stress pantseren we ons vaak tegen de buitenwereld. Terwijl we dit doen is onze ‘automatische piloot’ voor ons aan het werk. We verliezen dan controle op ons denken, voelen en doen. Dit is de beweging die we NIET willen nemen.

Vanuit ontspanning durven we meer van onszelf te laten zien. Het is dan veilig. We hebben ons denken, voelen en doen meer onder controle. Dit is de beweging die we WEL willen nemen. De beweging van Persoonlijke Effectiviteit.

OKÉ, IK KEN MIJN TYPE.. EN DAN?

Er zijn verschillende vervolgstappen en daarin denk ik graag met je mee.

Gun jezelf de tijd om je type echt te leren kennen. Bedenk dat het Enneagram gericht is op drijfveren. Op het achterhalen van jouw 'waarom'.

Daarom duurt het vaststellen van een Enneagram type vaak wat langer dan het vaststellen van een type van een ander, meer gedragsmatig georiënteerd, model. 

Persoonlijke ontwikkeling door het Enneagram kent 3 stappen: 
Stap 1: Leer over het Enneagram en ontdek je type (bijvoorbeeld via de test)
Stap 2: Leer het type/patroon in jezelf (her)kennen.  
Stap 3: Betrap 'jouw patroon', stop en maak een andere keuze. Zo kom je in balans, versterk je jouw talent en blijf je uit je valkuilen. Je wordt Effectief Jezelf!

Het Enneagram kan op veel verschillende manieren toegepast worden.

Welk type ben ik op het werk?
Welk type werkt past bij mij?
Dynamiek tussen ouder en kind
Enneagram voor de professional

Met regelmaat geef ik Enneagram workshops. Bijvoorbeeld tijdens een evenement of team-activiteit. Meer weten? Kijk eens op facebook voor de volgende informatieavond of mail me stephanie@effectiefjezelf.nl

Wil je zelfstandig aan de slag? Dan zijn er veel boeken die uitkomst bieden. Je zou eens kunnen kijken of er een panel interview wordt georganiseerd bij jou in de buurt. Via een panel krijg je een 'live beeld' en een goede indruk van de verschillende Enneagram typen.

NIEUWSGIERIG?

Laat het me weten als je vragen hebt of een vrijblijvend oriënterend gesprek aan wil gaan.

Contact

stephanie@effectiefjezelf.nl 
0624249139

Adres

Smidsgilde 3 
3994 BG Houten

Nieuwsbrief ontvangen?